Karda Yürüyüş ve Tırmanma konusunda uygulamalı eğitim ve tecrübe kazanma amacıyla tertip edilen faaliyet olağan üstü kış koşullarında yapıldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliğinin 2016 yılı faaliyet programında yer alan etkinliğe farklı kulüplerden toplam 10 sporcu ve 2 UMKE görevlisi katıldı.Sabah saat 08.30’da Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde toplanan sporcular 09.00’da minibüsle Kaman İlçesi Demirli Köyü’ne hareket ettiler.

Köy meydanında UMKE ve Jandarma görevlileriyle izlenecek rota, olası riskler ve kriz durumunda izlenecek yöntemler konusunda kısa bir toplantının ardından dağcılar son hazırlıklarını ve kontrollerini yaptılar. Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Erdal ÖZBEK ve Kırşehir UMKE sorumlusu Feyzullah ÇETİN tarafından yapılan son bilgilendirme ve uyarıların ardından saat 10.15’te dağcılar köy meydanından Kale Tepe yönüne yürüyüşe geçtiler.

Köy içerisinde 15 cm bulan kar kalınlığının Kale Tepe eteklerine gelindiğinde 30 cm geçmeye başlamasıyla karda yürüme teknikleri uygulandı ve dağcılar sırayla iz açtı. Tırmanışın ikinci aşaması olan dik eğime gelindiğinde kar yağışının şiddetini arttırması ve eğim nedeniyle bazı sporcuların zorlandığının görülmesi üzerine su molası verildi ve bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Değerlendirme toplantısının ardından kamptaki irtibat görevlisine bilgi verilerek 3 dağcının ekipten ayrılarak kampa dönmesine karar verildi. Diğer dağcılar molanın ardından tırmanışa devam ettiler.

Yaklaşık 3 saatin ardından şiddetini iyice arttıran rüzgarla birlikte tipi şeklinde yağan kar ve sıfırın altında 10-12 derece hissedilen soğuk, sporcuların tırmanışı iyice güçleştirdi. Kayaların arasında ve doğal çukurlarda kar sürgünleri nedeniyle ekipteki dağcılar zaman zaman bel hizasına kadar kara batmaya başladı ve çok zor ilerleyebildi. Bu nedenlerle ekibin tırmanma hızı çok azaldı ve belirli periyotlarla ayakta durarak kısa süreli molalar verildi. Yaklaşık 45 dakika sonra dağcılar zirve noktasının hemen altındaki kayalık alana ulaştıklarında kuzeyden esen poyraz rüzgarı hızını daha da artırmış, görüş mesafesi iyice düşmüştü. Zirve noktasında tepeye adını veren ve “Kale” olarak adlandırılan kayalık alan, yaklaşık 50-60 m mesafede olmasına rağmen tipiden görülemiyordu.

Zirveden önceki son mola verildiğinde dağcılardan birisinin kendisini iyi hissetmediğini söylemesi üzerine hemen ekipteki UMKE personeli tarafından genel sağlık kontrolü yapıldı. Önemli bir sorununun olmadığı anlaşılmasına rağmen tırmanma koşullarının zirve noktasında daha da zorlu olacağı değerlendirilerek yürüyüşe devam etmekten vazgeçilip dönmeye karar verildi. Bulundukları noktada flamalarıyla fotoğraf çektirdikten sonra inişlerine başlayan dağcılar yaklaşık bir buçuk saat sonra köy girişine ulaştılar. Burada verdikleri molanın ardından tekrar köy meydanına gelen sporcular, kendilerine konaklamaları için hazırlık yapan bir köy sakininin dükkânında yemeklerini yediler ve sobanın karşısında ısındılar.Burada kış tırmanışına katılan dağcılarla faaliyeti değerlendiren İl Temsilcisi Erdal ÖZBEK dağcılara hitaben;yoğun kar, şiddetli rüzgâr ve soğukla birlikte Kale Tepe’nin kendilerine geçit vermediğini ve bu nedenle zirve yapamadıklarını ancak önemli tecrübeler edindiklerini, Kale Tepe’den rövanşı almak için ise daha çok çalışacaklarını söyledi.

Saat 16.00 itibariyle köyden hareket eden sporcular hiçbir sorun yaşanmadan il merkezine dönerek faaliyetlerini tamamladılar.