Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü tarafından toplumun değişik kesimlerindeki gençlerimize yönelik projelerden biri olan Damla Gönüllülük Hareketi il ve ilçe ziyaretlerinin ardından tamamlandı.

Projenin son gününün kapanış töreninde Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Faruk ŞAHİN’de yer aldı. Katılımcı gençleri göstermiş oldukları özverili çalışmalarında dolayı tebrik eden il Müdürümüz Faruk ŞAHİN konuşmasına şu şekilde devam etti. “Damla Gönüllülük Hareketi Projesi’ kapsamında kültür ve tarih şehri olan Kırşehir’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Gönüllülük çalışmalarıyla toplumdaki farkındalığı arttırmayı amaçlayan bu proje, gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sunmanın yanı sıra farklı kültürlerin kaynaşmasına da vesile olmaktadır. İleride sizler iş sahibi olacak, sorumluluk alacaksınız. Bu projeler de sizleri bu yaşta olgunlaştıran ve hayata hazırlayan etkinliklerdir. Proje kapsamında hem hayatı, hem insanları hem de birbirinizi tanıma fırsatı buluyorsunuz. Ahi Evran-ı Veli’nin, Cacabey’in, Yunus Emre’nin, Şeyh Edebalı’nın, Aşık Paşa’nın, Neşet Ertaş’ın ve daha nice gönül ve tasavvuf erlerinin yaşadığı topraklar olan Kırşehir’de bulunmanız sizin için ayrı bir şanstır. Bu vesileyle, projenin sizlere önemli değerler katacağına inanıyorum.” dedi.

 

Damla Gönüllülük Projesi
Sanayide çalışan çıraklardan kırsal kesimlerde yaşayan dezavantajlı gençlere, köy okullarında öğrenim gören çocuklardan sevgi evlerinde kalanlara, ceza ve infaz kurumlarındaki gençlerden ülkemizin her köşesindeki gençlerimize kadar geniş bir yelpazede uygulamaya konulan ulusal ve uluslararası projelerle bugüne kadar yüzbinlerce gencimize ulaşılmıştır. Her geçen yıl başta dezavantajlı gençlerimiz olmak üzere daha fazla sayıda gencimize ulaşmak için çalışmalara devam edilmektedir. Yine Bakanlığımızın diğer birimleri vasıtasıyla başta gençlik merkezleri ve gençlik kampları olmak üzere değişik projelerle gençlerimize ulaşılmaktadır.

Uygulamaya konulan projelerle, gençlerimize ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini daha yakından tanıtmak, milli ve manevi değerleri benimsetmek, vizyonlarını ve merhamet duygularını geliştirmek, moral ve motivasyon durumlarını üst seviyelere taşımak, yurtdışında yaşayan gençlerimizin belleklerini tazelemek, ülkelerini daha yakından tanımalarını sağlayarak aidiyet duygularını geliştirmek hedef olarak belirlenmiştir.

Genel Müdürlüğümüzce, gençlerin sosyal hayata daha aktif katılımının sağlanması, uluslararası alanda akranlarıyla rekabet edebilir nitelikte yetişmesi, dezavantajlı gençlerin desteklenmesi amaçları doğrultusunda başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere gençlik alanındaki paydaşlar tarafından sunulan gençlik ve spor projelerine de destek verilmektedir. Kültür ve sanattan eğitime, inovasyondan mesleki eğitime, gönüllülükten hareketliliğe çok geniş bir yelpazeye hitap eden Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında gençlerimiz faydalanmaktadır.

İlimizde uygulamaya konulan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nce 2014 yılından bu yana yürütülen Damla Projesi; gönüllü gençlerin herhangi bir maddi karşılık beklemeden, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu değerlendirilen sosyal faaliyetleri kapsamaktadır.

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bir taraftan da Damla Gönüllülük Hareketi ile katılımcı gençlerin kişisel gelişimlerine ve merhamet duygularının gelişimine katkı sağlamanın yanında; farklı kültürlerin kaynaşması ve gönüllülük çalışmalarıyla toplumdaki farkındalığı artırarak, son dönemlerde unutulmaya yüz tutan bazı insanî ve manevî değerleri tekrardan su yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır. Gençlerimizin başta spor, zaman yönetimi, tertip ve düzen, kişi haklarına riayet gibi bir takım alışkanlıklar edinmelerine katkı sunulmaktadır.

Damla Gönüllülük Hareketinde; Lise Ziyaretleri, Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ziyareti, Sevgi Evi ve Çocuk Evleri ziyaretleri, köylerde ve Kur’an kurslarında çocuklarla çeşitli aktiviteler ve köy halkı ile bir araya gelme, kimsesiz ya da yalnız yaşayan yaşlıların ev ve bahçe temizliklerinin yapılması, kuş yemliği yapma etkinliği, mezarlık, şehitlik ziyareti ve çevre temizliği, köy okulu duvarlarına resim çizme ve dezavantajlı ailelerin ziyaretleri, kurum ziyaretleri gibi gönüllülük faaliyetler gerçekleştirildi.

2019 yılı içerisinde gerçekleştirilen ilk iki program 48 erkek katılımcı ile 17-26 Mayıs tarihleri arasında Kayseri ve Sivas illerinde gerçekleştirilmiştir.

12-21 Haziran tarihleri arasında İstanbul, Kocaeli ve Kırklareli illerinde ve 14-23 Haziran tarihleri arasında ise Hakkari ve Şırnak illerinde, 28 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde Kars, Şanlıurfa ve Bitlis illerinde, 19-28 Temmuz tarihlerinde Çankırı, Çorum, Yozgat ve Samsun'da, 23 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Bartın, Kastamonu ve Bolu'da, 6-15 Eylül tarihleri arasında Gümüşhane, Tunceli ve Erzincan'da programlar gerçekleştirilmiştir.

20-29 Eylül 2019 tarihlerinde ise ilimiz Kırşehir gerçekleştirilen projeye 48 bayan gönüllü genç katıldı.

Proje kapsamında il ve ilçelerimizde birçok tarihi ve turistik yerler ile kültürel ve sosyal yerler ziyaret edildi.